tiistai 24. syyskuuta 2013

Timo Mukka - Tabu

Timo Mukan teos Tabu on täynnä piilotettuja tabuja, asioita joista ei haluta puhua, vaikka niistä tiedettäisiinkin. Romaani koostuu kahdesta erillisestä tarinasta, joista ensimmäisessä seurataan nuoren Milka-tytön suhdetta häntä reilusti vanhemaan mieheen Ojaseen. Sekä tytön että hänen äitinsä elämä järkkyy, kun äiti huomaa Milkan odottavan lasta Ojaselle, johon hän itsekin on rakastunut. Ojanen lähtee kylästä mitään sanomatta ja jättää huutavan aukon sekä äidin että tyttären sydämiin.

Ensimmäisen tarinan ehkä vähäpätöisin ja toisaalta selvin tabu on Milkan isän kuolema. Isästä puhutaan muutaman kerran koko tarinan aikana kuolinsyytä kertaakaan mainitsematta. Kenties isä on kuollut niin ikävällä tai häpeällisellä tavalla, ettei siitä haluta puhua edes perheen kesken. Tärkein tabu tarinassa on avioliiton ulkopuolinen raskaus ja seksuaalinen kanssakäyminen alaikäisen kanssa. Vaikka kirja kuvaakin näitä tabuja realistiseen tyyliin ronskilla ja kaiken paljastavalla otteella, ihmisten suhtautuminen molempiin asioihin on piilotetun negatiivista - tai koska on kyse tabuista, voisi reaktioita kutsua turhankin neutraaleiksi.

Kun Ojanen saa tietää Milkan olevan raskaana, hän jättää sekä äidin että tytön oman onnensa nojaan. Hän siis mieluummin karkaa kuin ottaa vastuun teoistaan. Kun raskaus alkaa näkyä, Milkan äiti alkaa kärsiä henkisistä ongelmista - eikä sano raskaudesta juuta tai eitä. Milkaan rakastunut Laanilan Auno ikään kuin säikähtää huomatessaan raskauden. Vaikka kukaan ei tuomitse Milkaa, on hän tuominnut jo itse itsensä ja päättää mennä naimisiin yli kuusikymmen vuotiaan kanttorin kanssa.

Mukan teoksessa uskonto on vahvasti esillä molemmissa tarinoissa. Lisäksi kirjassa asetellaan vastakkain halu ja moraali, joista ensimmäinen on toiseen verrattuna tabu vielä nykymaailmassakin. Vaikka kirja on mieleltään synkkä, sisältää se monia ilon ja armon hetkiä. Kieli on kaunista ja kuvailevaa, ja tarina soljuu eteenpäin tasaista vauhtia. Tämä nousi heti yhdeksi suomalaisklassikoiden lempikirjoistani!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti