torstai 19. syyskuuta 2013

Doris Lessing - Viides lapsi



















Doris Lessingin Viiden lapsi (1988) on toiveikas ja koskettava romaani, joka kertoo onnellisesta lapsiperheestä onnellisessa kodissa. Harriet ja Daniel rakastuvat palavasti, ostavat liian suuren talon ja haluavat hankkia vähintään kahdeksan lasta. Mutta mitä tapahtuu, kun perheeseen syntyy epätoivottu lapsi, viides lapsi, joka tuntuu särkevän ihmissuhteet, avioliiton ja perheen - mutta ennen kaikkea epätietoisen äidin sydämen.

Jo raskaudesta lähtien äiti Harriet haluaa tukahduttaa kipua ja tuskaa aiheuttavan lapsensa lääkkein. Viides lapsi Ben on liian äänekäs, vahva, omituinen, pelottava ja väkivaltainen, eikä kukaan muu kuin Harriet halua ymmärtää häntä. Ulkopuolisten silmin Harriet hylkää miehensä ja lapsensa - mutta Harriet on vain väärinymmärretty äiti, joka tiedostamattaankin rakastaa omaa vahvan pinnan alta heikkoa lastaan.

Doris Lessingin Viides lapsi on kirja, jota en ehkä olisi tavallisesti lainannut takakannen tekstin perusteella. Lukukokemuksen jälkeen voin kuitenkin todeta, että tämä on ollut ehkä koskaan lukemistani kirjoista koskettavin ja eniten ajatuksia herättävä. Kirjan alun onnellisen perheidyllin ja lopullisen hajonneen perheen välillä on suuri kuilu ja kontrasti, josta kuka tahansa voisi syyttää viidettä lasta. Syyttelyn sijasta kirjassa pyritään kuitenkin ymmärtämään ihmisten ja erityisesti äidin käyttäytymistä.

Viidettä lasta voi pitää todentuntuisena kertomuksena siitä, että mitä tahansa voi sattua kenelle ja koska tahansa - rikkauksista ja rakkaudesta huolimatta. Kirja ei kaunistele tai muutenkaan vääristele ihmisten ajatuksia tai tunteita, vaan tuo ne esille sellaisena kuin ne ovat. Vaikka Harriet ei voi myöntää rakkauttaan Beniä kohtaan, yksi kirjan pääteemoista on vahvin tunne koko maailmassa: äidinrakkaus.

Tässä on taas yksi kevytlukuinen, mutta kuitenkin mielenkiintoinen kirja, jonka ahmimiseen minulla meni kaikista kiireistä huolimatta vain puolikas päivä. Suosittelen kirjaa lämpimästi etenkin niille, jotka haluavat ymmärtää sairauksista kärsivien lasten äitejä, heidän tunteitaan ja sitä, miksi rakastaminen voi joskus olla vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti