torstai 5. syyskuuta 2013

Salama: Juhannustanssit

Juhannustanssit on suomalaisen kirjailijan Hannu Salaman vuonna 1964 julkaisema romaani, joka julkaistaessaan sytytti "Salama-sodaksi" kutsutun ilmiön. Oikeudessa vuosina 1965-68 Salamaa syytettiin jumalanpilkasta ja joutui siksi ehdolliseen vankeuteen kolmeks kuukaudeksi. Teoksen sensuroitu painos ilmestyi vuoteen 1990 asti. Salaman muiden teoksien tavoin sanomalehdet ottivan Juhannustanssit vastaan totuudellisena ja realistisena teoksena sen riettaudesta huolimatta. Vain viisi yli neljästäkymmenestä toimittajasta suhtautui Juhannustansseihin kielteisesti.

Juhannustansseja voi pitää yhtenä Suomen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista, sillä se synnytti julkaisuaikanaan laajan keskustelun kulttuurista ja sivistyksestä. Teosta syytettiin oikeudessa jumalanpilkasta, mutta tosiasiassa arvosteltiin kirjan rivoutta. Sitä pidettiin jopa rappiollisena lukijoita kohtaan.

Juhannustanssit kertoo nimensä mukaan yhden päivän mittaisen tarinan nuorten juhannuksenvietosta. Monien henkilönäkökulmien kautta etenevä tarina on kuin kuvaus Juhannuksesta nykypäivänä: ehkä hieman viileä sää, kaikki ovat kännissä, siellä täällä tapellaan tai harrastetaan seksiä ja erilaiset onnettomuudet valvottavat viranomaisia. Jumalanpilkaksi Juhannustansseissa syytettiin kohtaa, jossa humalainen Hiltunen saarnaa jumalasta varsin pilkkaavaan sävyyn:

"Ja totisesti minä sanon teille, kun tulee päivä niin te huudatte täällä on Herra ja tuolla on Herra ja jokapuolella Herra ja hiialahiiala mutta te ette enää muista että Jeesus seurustelee vakituiseen tiineen aasintamman kanssa koska Jeesus ei ole mikään tuhkamuna."

Vaikka jumalaviittaukset jatkuvat vain muutaan kappaleen verran, aiheuttivat ne aikanaan suuren määrän kritiikkiä. Arkkipiispa Martti Simojoki tuomitsi Salaman kirjan sen tavasta tarkastella Raamatun sanoja ja Jeesuksen persoonaa. Kirjaa lukiessani mietin sen saamaa palautetta ja sitä, mahtoiko Hiltusen humalatila Raamattua lainatessa lieventää vai jopa pahentaa tilannetta. Periaatteessa Hiltunen oli humalassa ja siksi puhui omituisuuksia, mutta toisaalta oliko tuona aikana soveliasta puhua humalasta ja Jumalasta samaan aikaan?

Olen lähes varma siitä, että ilmestymisaikoinaan Juhannustanssit kuului joidenkin nuorten paheelliseen iltalukemistoon. Nykypäivänä Juhannustansseja luetutetaan erityisesti kouluissa, sillä pidetäänhän sitä sentään historiansa takia vaikuttavana teoksena. Suurin osa nykynuorista ei kuitenkaan osaa arvostaa kirjaa osittain sen takia, että seksi, väkivalta ja alkoholi ovat osa arkea. Monille Juhannustanssit on hieman hajanaisesti ja hyppivästi kirjoitettu tarina tavallisesta Juhannuspäivästä - tai pahimmillaan ihan tavallisesta viikonlopusta.

Nautin Juhannustansseista täysin rinnoin. Teos oli sataprosenttisesti suomalainen ja onnistui hienosti kuvaamaan kirjoitusajan nuorten arkea. Jopa teksti on nautittavaa - sopivan rytmikästä ja paikoitellen vanhahtavaa. Juhannustanssit on vaikuttava teos, jonka suomalaisesta kirjallisuudesta kiinnostunut voi vain ahmaista.




LÄHTEET: http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustanssit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti