lauantai 3. elokuuta 2013

Khaled Hosseini - Leijapoika

Khaled Hosseinin Leijapoika on koskettava kertomus kabulilaisista pojista, jotka ovat saaneet elämäänsä erilaiset lähtökohdat. Amir on rikkaan mahtimiehen poika, joka saa isältään rakkautta vain voittaessaan tai ollessaan paras jossakin. Hassan taas on Amirin perhettä palvelevan köyhän hazaramiehen poika, jota rakastetaan ilman ehtoja.

Amir ja Hassan leikkivät yhdessä, mutta onko se ystävyyttä? Amir opettaa Hassania lukemaan ja he voittavat leijakilpailun yhdessä. Mutta Amirille Hassan on yhä perheen palvelija ja poika, jota Amirin isä rakastaa enemmän. Katkeruus, tieto omasta ylemmyydestä ja häpeä tekevät lopulta lopun poikien suhteesta. Amir ei kuitenkaan koskaan voi unohtaa Hassania, ja joutuu ponnistelemaan asian kanssa aikuisiälläänkin.

Kirjan nimi Leijapoika tulee Hassanin ja Amirin yhteisestä harrastuksesta, leijanlennätyksestä, joka oli aikoinaan suosittu laji Afganistanissa. Historiallisesti todentuntuinen kirja on täynnä viitteitä 1900-luvun alun Afganistaniin, jossa kärsivät sekä rikkaat että köyhät - rikkaat lievemmin ja köyhät todennäköisemmin. Amir ja hänen isänsä pääsevät pakenemaan Amerikkaan, jossa ennen rikas perhe kohtaa köyhyyden ja sen tuomat ongelmat. Perhe saa kuitenkin huomata, että köyhyys ei välttämättä ole este onnellisuudelle ja hyvälle tulevaisuudelle. Hassan sen sijaan jää Afganistaniin, löytää vaimon ja saa lapsen. Ja on onnellinen köyhyydestään ja kotimaansa ongelmista huolimatta.

Leijapoika on täynnä taidokasta kuvailua, joka värittää tapahtumapaikan lukijan silmien eteen:

Minä rakastin Kabulin talvia. Rakastin lumen pehmeää
ripsahtelua ikkunaani vasten yöllä, tuoreen lumen narskahtelua
mustien kumisaappaideni alla ja valurautakamiinan
lämpöä tuulen ulvoessa pihoilla ja kaduilla. Mutta kaikkein
eniten minä rakastin sitä, että kun puut jäätyivät ja tiet muuttuivat iljanteisiksi,
Babaa ja minua erottava kylmyys tuntui hieman lauhtuvan. Syynä olivat leijat.

Amir on unelmoija, joka osaa nähdä tavallisissakin asioissa kauneutta. Arkipäiväiset ja ikävät asiat kirjassa esitellään kuitenkin nopeasti, mistä syystä pieneen kirjaan mahtuu paljon koskettavaa tarinaa.

Leijapoika on tarinaltaan kiehtova kuvaus Afganistanista ja sen tavallisista ihmisistä, joita jatkuvat sodat ja mellakat ovat koskettaneet. Suosittelen ehdottomasti kirjan lukemista historiasta kiinnostuneille lukijoille, jotka haluavat todella tietää mitä otsikoiden takana piileksii.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti